Diefstal, voor heel wat mensen een ware nachtmerrie. Deuren, maar ook ramen worden vaak en snel open gebroken. Veel mensen voorzien daarom extra raam beveiliging. Dit kan met inbraakwerende ramen en inbraakwerende deuren.
Inbraakwerende ramen of veiligheidsglas, hoe zit dat?
Inbraakwerende ramen beschermen uw woning tegen snelle en simpele diefstallen. Deze ramen bevatten inbraakwerend glas dat extra gelaagd is, met twee of meer glaslagen en twee of meer kunststof bindingslagen, afhankelijk van de gewenste sterkte. Bij breuk zorgt de kunststof folie ervoor dat het raam bijeen gehouden wordt en het glas niet versplintert. Een andere vorm van veiligheidsglas is gehard glas. Het veiligheidsglas moet beantwoorden aan de Europese normen van anti-vandalisme (testen met een kogel van 4050 g met valhoogtes van 1,5 m , 3 m , 6 m en 9 m) en van anti-inbraak (testen met hamer en bijl met 30 tot 50, 50 tot 70 en 70 en meer slagen). Inbraakwerend glas is enkel functioneel als ook de raamkozijnen beveiligd worden. Ze worden dus ook in stalen koudgetrokken profielen geplaatst met veiligheidssloten. Raambeveiliging bemoeilijkt met andere woorden zowel het forceren van het raamslot als het stukslaan van het glas.
Er worden steeds meer inbraakwerende ramen geplaatst, niet alleen in banken, juwelierszaken of bij diamantairs, maar ook in private woningbouw zien we meer inbraakbeveiliging ramen opduiken. Zo zien we vaak beveiliging ramen in villa’s, service flats of appartementsgebouwen. Er kunnen tegenwoordig ook design stalen inbraakwerende ramen worden ontworpen.
Extra maatregelen voor raam beveiliging
U kan nog een paar bijkomende maatregelen treffen om inbraak te voorkomen:
- Bijzetsloten op de bestaande ramen plaatsen
- Inbraakwerende rolluiken plaatsen voor de ramen
- Traliewerken plaatsen voor de ramen